Üçüncü Biyoinformatik Forumu, 11 Mayıs 2018 tarihinde “Genom Dizileme ve Biyoinformatik” başlığıyla Gebze Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir.
2003 yılında tamamlanan insan genom projesini takiben dünya çapında ulusal genom projeleri gerçekleştirilmektedir. Her biri yüz milyonlarca dolar bütçenin ayrıldığı ve onbinlerce bireyin tüm genom dizilemesini hedefleyen projeler, insan genetiği hakkında çok değerli bilgiler üretmektedir. Bu gelişmeleri takiben ülkemizde ilgili alandaki eksikliği gidermeye yönelik olarak, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde Türkiye Genom Projesi, toplamda 100.000 bireyin tüm genom dizilemesi hedefiyle planlanmaktadır. Biyoinformatik Forumu – 2018’de, Türkiye Genom Projesi odak alınarak ülkemizdeki ve dünyadaki mevcut durum ve yakın gelecekteki beklentiler, ve bu çalışmalarda biyoinformatiğin kritik rolü konuşuldu.
Programın açılışını ev sahibi olarak Gebze Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, etkinliğin konu başlığının önemini vurgulayan konuşması ile yaptı. Programda ilk olarak TÜSEB kurucu başkanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’un yeni kurulan TÜSEB’in yapısını ve amaçlarını anlattığı konuşması yer aldı. Dr. Keleştemur, TÜSEB’in kuruluşundan bu yana yaptığı çalışmaları da aktardı. Devamında TÜSEB bünyesinde Türkiye Genom Projesi’nin yürütüleceği Biyoteknoloji Enstitüsü’nün başkanı Prof. Dr. Ali Osman Kılıç, projenin planlanan genel işleyişini ve takvimini aktardı. Projenin pilot çalışmasının Mayıs 2018 itibariyle başlatıldığını söyledi. GTÜ Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi ve PHI Tech Bioinformatics şirketi biyoinformatik sorumlusu Doç. Dr. Tunahan Çakır ise etkinlikle aynı başlığı (Genom Dizileme ve Biyoinformatik) taşıyan konuşmasında, ilgili genel kavramlar üzerinde ve dünyadaki ilgili mevcut konum hakkında bilgilendirici açıklamalar yaptı. Dr. Çakır’ın konuşmasında özellikle yaptığı vurgu, Yeni Nesil Dizileme (Next Generation Sequencing (NGS)) teknolojisi ile genom dizileme maliyetlerinin gittikçe düştüğü, bunun karşısında DNA dizi verilerinin biyoinformatik olarak işlenmesi ve sonuçların yorumlanması kısımlarının ise gittikçe toplam süreçte maliyet ve zaman açısından daha büyük bir yer kapladığı, oldu. Amerika’dan misafirimiz Dr. Kaya Bilguvar, direktörlüğünü yaptığı Yale Üniversitesi, Genom Analiz Merkezi’ndeki çalışmalar ışığında dünyada teknolojinin mevcut konumunu, avantajları ve kısıtları ile birlikte aktardı.