PHI Tech Bioinformatics olarak, TÜBİTAK – Marmara Teknokent ve Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) işbirliği ile ikincisini düzenlediğimiz Biyoinformatik Forumu etkinliği, BiyoMim Hayat Teknolojileri, Özel Yüzyıl Hastanesi ve GTÜ – TTO sponsorluğunda, 26 Mayıs 2017 tarihinde “Kanser Çalışmalarında Yeni Nesil Dizileme” başlığıyla gerçekleştirilmiştir.
Yeni nesil dizileme (Next Generation Sequencing (NGS)) teknolojisi ile son yıllarda genom ölçekli veri üretiminin hızı artarak maliyeti düşmüştür. Bu doğrultuda, başarılı “kişiye özel tıp” ve “önleyici tıp” gibi uygulamalar, ortaya çıkan büyük verinin doğru ve etkin biyoinformatik analizi ile mümkün olabilmektedir. Biyoinformatik Forumu – 2017’de, DNA ve RNA dizilemenin araştırma, tanı ve tedavi amaçlı kullanımları ile kanser çalışmalarında dünyada ve Türkiye’de gelinen noktayı ve yakın geleceği konuştuk. İçerikte ilk olarak, PHI Tech şirketi Biyoinformatik Sorumlusu ve GTÜ Biyomühendislik bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tunahan Çakır’ın “Kanser Çalışmalarında Yeni Nesil Dizileme” başlıklı konuşması yer aldı. Programda daha sonra, “Kanser Çalışmalarında DNA Dizileme” ve “Kanser Çalışmalarında RNA Dizileme” başlıklı paneller yer aldı.
Dr. Çakır, konu ile ilgili açıklayıcı ve temel noktalarda bilgilendirici konuşmasına, “Kişiye Özel Tıp / Hassas Tıp (Precision Medicine)”, “Sistem Tıbbı (Systems Medicine)” ve “Omik Veri” kavramları ile başladı. NGS teknolojisinin temelleri başlığı altında, ilgili cihaz teknolojisindeki gelişmelerden bahsettikten sonra NGS verisinin biyoinformatik analizinin ana adımlarını anlattı. DNA ve RNA dizilemenin temel teknik özelliklerinden ve farklarından bahsedip, kanser çalışmalarında NGS kullanımının dünyadaki ve Türkiye’deki durumunu özetleyerek konuşmasını tamamladı. Dr. Çakır son kısımda, kanser tedavisinde artık organ-odaklı ve doku-odaklı yaklaşımdan gen-odaklı yaklaşıma geçildiğini vurguladı. Bu durum, NGS teknolojisi sayesinde kanserde hassas tıp uygulamalarının rutin klinik uygulamalara geçmekte olduğunu göstermektedir.
Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Seda Vatansever moderatörlüğünde gerçekleşen “Kanser Çalışmalarında DNA Dizileme” başlıklı panele, Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik ABD öğretim üyesi ve Florence Nightingale Hastanesi Genetik Tanı Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Ahmet Okay Çağlayan, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğretim üyesi ve Düzen Laboratuvarları ArGe Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Bilecen ve İntergen Genetik Tanı Merkezi Moleküler Laboratuvar Sorumlusu Haldun Doğan panelist olarak katıldı. İlk olarak, Dr. Çakır’ın konuşmasının sonunda vurguladığı noktadan yola çıkan moderatör Dr. Vatansever, birçok genetik faktörün rol aldığı kanserin tedavisinin kişiye özel olmasının öneminden bahsederek panel tartışmasını başlattı. Dünyada ve Türkiye’de kanser tanı ve tedavisinde NGS tekniği ile DNA dizilemenin mevcut konumunun ve gelecek öngörülerinin ana tema olduğu panelde, Dr. Çağlayan doktora sonrası araştırmacı olarak bulunduğu Yale Üniversitesi’ndeki ve şu anda klinisyen olarak bulunduğu Florence Nightingale Hastanesi’ndeki tecrübelerini aktardı. Dr. Bilecen Düzen Laboratuvarları’ndaki, Dr. Doğan ise İntergen Genetik Tanı Merkezi’ndeki ilgili uygulamaları aktarırken, NGS teknolojisindeki üstünlük ve kısıtlardan bahsettiler.